Stucwerk Voorbereiden Verzeker Je Van Het Beste Resultaat

Met professioneel stucwerk ziet je huis er strak, glad en afgewerkt uit. Laat je binnenkort je woning stuccen? Bereid je dan optimaal voor met deze handige tips.

Een strak, modern en afgewerkt huis, wie wil dat nu niet? Een van de snelste en voordeligste manieren om dat te bereiken is met stucwerk. Stuccen maakt de muren en het plafond van je huis spiegelglad. Daarna kun je ze schilderen, behangen of je laat ze gewoon zo.

Het perfecte stuccen van muren en plafonds gaat niet vanzelf. En bij een slechte voorbereiding vallen de resultaten vaak flink tegen. Gelukkig kun je al veel dingen zelf doen voor de stukadoor langs komt. Volg daarom deze stappen en verzeker je van een oogstrelend eindresultaat.

Tip: Stukadoor in Zwolle nodig? Stucwerk038 helpt je snel, goed en voordelig.

Bekijk alle stucwerk-diensten


Optimaal voorbereiden op stucwerk doe je zo

Voor je je huis in Zwolle of omgeving laat stuccen is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. Volg daarom deze s

Stap 1. Bespreek met stukadoor mogelijkheden stucwerk

Bij stuccen komt meer kijken dan je denkt. Vragen die je vooraf wilt beantwoorden zijn onder andere:

 • Wat is de ondergrond en blijft het gips well zitten op het oppervlak?
 • Wat is het draagvermogen van je muren en plafond?
 • Welke voorstrijk past het beste bij de ondergrond?
 • Hoe goed zijn de muren?
 • Welke behandeling is beter: pleisteren of stuccen?
 • Wil je wanden saus- of behangklaar maken?
 • Is er sprake van oneffenheden in de muren?
 • Wat doe je met eventuele gaten en scheuren?

En meer van dit soort punten. Laat dit vooraf door een vakman beoordelen en voorkom vervelende verrassingen. De stukadoor adviseert je ook over het juiste soort stuc voor de gewenste uitstraling. Verder kun je afspraken maken over de voorbereidingen die genomen moeten worden. Veel kun je zelf doen en dit scheelt tijd en geld. Met een goed kennismakingsgesprek staat niets een succesvolle stucklus in

Stap 2. Verwijder voorwerpen die je niet wilt laten stuccen

Bij het stuccen van muren wil je radiatoren en verwarmingsbuizen natuurlijk niet mee pleisteren. Koppel ze daarom los, voor de stukadoor komt, of pak ze heel goed in. Dit geldt uiteraard voor andere voorwerpen in de ruimte. Verwijder verder spijkers en schroeven uit de muur. En overleg met een vakman wat je doet met eventuele gaten en scheuren.

Bij oudere huizen zitten er vaak gaten in de muur en die wil je (laten) dichten. Uitharden duurt zo een paar dagen, dus houd daar rekening mee. Denk bij het verwijderen van voorwerpen ook aan stopcontacten, schakelaars en dimmers. Je kunt soms om schakelmateriaal heen stuccen, maar dat is niet verstandig. De stuclaag rond bijvoorbeeld stopcontacten is dan dunner. Vaak past het afdekwerk ook niet meer op het binnenwerk. In het slechtste geval moet het complete stopcontact vervangen worden. Dat wil je dus echt niet. Voorwerpen die je mogelijk ook wilt verwijderen zijn:

 • Radiatoren
 • Trapleuningen
 • Meubels
 • Binnendeuren
 • Spijkers en schroeven
 • Stopcontacten en schakelaars
 • Losse voorwerpen in de keuken etc.

Bespreek dit vooraf met de vakman. Dan verloopt het stuccen op de afgesproken dag snel, secuur en zorgeloos.

💡 Tip: Woon je in een oudere woning in Zwolle, Heerde, Wapenveld of omringende plaats? En twijfel je over de kwaliteit van de muren? Geef dit dan aan bij de offerte-aanvraag. Dan houden we er extra rekening mee bij de bezich

Stap 3. Plak vloeren, kozijn en ramen af

Voor een professioneel eindresultaat is het belangrijk dat je vloeren, kozijnen en ramen afplakt. Zeker als je kiest voor spuitwerk. Bij traditioneel stucwerk wordt stuc met de hand aangebracht op muren en plafonds. Bij spuitwerk gebeurt dit automatisch en onder hoge druk. Dit gaat sneller en is goedkoper, maar ook minder precies.

Maak voor de stukadoor langs komt afspraken over het afplakken van vloeren, kozijnen, ramen en eventueel de keuken. Misschien hoef je niet alles af te plakken, maar voorkomen is beter dan genezen. Afplakken kun je zelf doen, maar ook samen of het volledig laten doen. Het voordeel van uitbesteden is dat een vakman de juiste beschermingsmaterialen en ervaring heeft. Afplakken gaat daardoor een stuk s

Stap 4. Zorg dat het stucwerk goed kan drogen

Na het stuccen moet stucwerk goed drogen. Neem hier de tijd voor, want in een te warme kamer kunnen scheuren ontstaan. Het drogen van een millimeter aangebrachte stuc duurt gemiddeld een dag. Bij een laag van 3 mm is dat dus al 3 dagen. Bij voorkeur is de temperatuur in de gestucte kamer tussen de 10 tot 20°C. En is er sprake van voldoende ventilatie. Pas als het gips helemaal droog is kun je de muur of het plafond verder afwerken.

Houd rekening met de droogtijd van stuc tijdens je voorbereiding. Want mogelijk kun je de ruimte tijdelijk niet gebruiken.

💡 Tip: Heb je snel een stukadoor nodig in de regio Zwolle, Raalte of Meppel? Neem dan direct contact op met Stucwerk038. Bel, mail

Stucwerk voorbereiden zelf doen of uitbesteden?

Het voorbereiden van stucwerk kun je zelf doen, maar ideaal is het niet. Je hebt weinig ervaring en je kunt discussie krijgen over de garantie, mochten er scheuren optreden. Werk daarom samen met een vakman win vooraf informatie in. Stucwerk038 is actief in o.a. Zwolle, Kampen en Raalte. We zijn snel bij je en adviseren je graag over de beste oplossingen en materialen.

Stucwerk zelf doen raden we af, ondanks de vele enthousiaste instructiefilmpjes op YouTube. Stucwerk netjes en strak maken is echter vakwerk. En zonder ervaring en kennis van de juiste materialen is de kans op kostbare mislukkingen

Professioneel en razendsnel stucwerk? Vertrouw op Stucwerk038

Met strak en professioneel stucwerk geef je je huis een strakke, luxe en frisse uitstraling. Of het nu om een ouder huis of een nieuwbouwwoning gaat. Is je woning ouder dan 2 jaar en ben je wel toe aan een upgrade? Profiteer dan van de aantrekkelijke 9% btw-regeling. Dan bespaar je flink op stucwerk en de voorbereidende werkzaamheden, zoals voorbehandeling en gebruikte materialen.

Geef je huis de uitstraling die het verdient met de hulp van Stucwerk 038. Als regio-expert zijn we actief in deze plaatsen:

 • Zwolle
 • Hattem
 • Kampen
 • Heerde
 • Wapenveld
 • Meppel
 • Ijselmuiden
 • Wezep
 • Heino
 • Raalte

Een strak huis begint met een afspraak.

Neem nu contact met ons op.